Thursday, December 4, 2014

Contab SQL

Contab SQL – PROGRAMUL TĂU GRATUIT DE CONTABILITATE !
Contab SQL, este înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor ca aparţinând firmei „Cometa”. Am să încerc să spun, doar în câteva cuvinte de ce am ales să utilizez Contab SQL.
Are o interfaţă foarte prietenoasă şi uşor de folosit chiar şi de un începător !
Utilizez acest program chiar de la apariţia lui !
Prima versiune gratuită a Sistemului integrat de Contabilitate, Financiar, Gestiune – CONTAB SQL, a început cu versiunea 3.2 din 13 septembrie 2002.
În prezent, Contab SQL se prezintă în două variante, şi poate fi descărcat de aici. Versiunea curentă este „2009.1a” din 14.09.2009.

Versiunea gratuită, care se distribuie gratuit în versiunea monoutilizator.
Beneficiarul are dreptul de a utliza programul Contab SQLversiunea monoutilizator – pe o perioadă nedeterminată, are dreptul să-l distribuie gratuit unor terţe părţi.
Limitările versiunii gratuite:
funcţionează în regim monoutilizator, nu tipăreşte facturi pe formularele tipizate, nu poate fi folosit reţetarul, modulul de mijloace fixe calculează amortizarea numai a primelor 10 elemente, modulul de salarii funcţionează numai pentru primii 5 angajaţi.
Chiar şi aşa, Contab SQL este o soluţie avantajoasă şi de loc de neglijat.
Versiunea gratuită, NU are limitări în timp, NU are limitări în ceea ce priveşte numărul documentelor primare prelucrate (NIR, BON, NP, Facturi, Note Contabile, etc.), NU are limitări ale numărului de firme ce poate fi definit şi folosit.
Actualizarea la modificările legislației se fac tot gratuit, imediat după publicarea acestora în Monitorul Oficial.
Un aspect foarte interesant este modul de salvare a datelor din toate firmele prin arhivarea directorului „c:\contab.sql\mysql\data”.
În felul acesta nu se pierd date. Dacă se întâmplă să formatăm hard discul şi instalăm din nou sitemul de operare, nu va fi nicio problemă. Dacă aveţi arhivat folderul „data”, din directorul „C:\contab.sql\mysql\data”, prin simpla copiere a acestuia în acelaşi loc totul revine la ce a fost iniţial.
Versiunea comercială, care prin cumpararea unei licenţe veţi obţine în plus următoarele facilităţi:
versiunea pentru reţea, funcţionează cu un numar nelimitat de utilizatori, modulul de tipărire facturi, reţetarul, conversia automată între clasa 6 şi clasa 9, modulul de mijloace fixe şi obiecte de inventar, evidenţa materialelor aflate la terţi, modulul de personal şi salarii.
Pachetul CONTAB SQL s-a clasat anul aceasta pe locul întâi, la următoarele categorii:
contabilitate, premiul de NOTORIETATE şi premiul de CALITATE; gestiune, premiul de NOTORIETATE şi premiul de CALITATE; salarii, premiul de NOTORIETATE şi premiul de CALITATE, iar la program de Facturare, premiul de NOTORIETATE. Firma COMETA ocupă în al doilea an consecutiv un loc fruntaş. Anul acesta a fost desemnată drept FIRMA ANULUI la concursul organizat de conta.ro.
Pachetul Contab SQL este un sistem integrat – ERP / CRM, ce cuprinde modulele:
program contabiliate, financiar, gestiune, facturare, distribuţie, mijloace fixe, producţie, program salarii, rezervări de marfă, urmărire contracte, comenzi, lansări, evidenţa centrelor de cost, antecalcul, postcalcul, interfaţă cu casele de marcat fiscale, cu cititoarele de coduri de bare, cu echipamente mobile pentru culegerea comezilor în teren, alte periferice (cântare electronice), etc.
Softul permite lucrul cu mai multe firme simultan. Evidenţa poate fi ţinută în lei şi valută (salarii, gestiune, amortizare, balanţă). Funcţionează în versiunea de reţea şi mono-utilizator. Datorită serverului de SQL performant (MySQL) pe care îl folosește, permite accesul simultan a sute de utilizatori, aflaţi local (în reţeaua intreprinderii) cât şi la distanţă (prin internet, dial-up, VPN).
Cerinţe software şi hardware:
Contab SQL, rulează sub următoarele sisteme de operare: Windows 95, 98, 98 SE, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008.
Pe server poate rula orice sistem de operare acceptat de MySQL, respectiv, Windows, „Linux, FreeBSD, Debian, Centos, OS/2, Novell, etc.).
Memoria minimă pe staţii este de 64Mb RAM, iar pe server de 128 Mb RAM.
Singurul lucru pe care vreau să-l precizez este faptul că în LINUX … Contab SQL, eu unul nu am reuşit să-l fac să funcţioneze. Am încercat mai multe modalităţi, dar fără succes …, probabil că este o incompatibilitate a programului de contabilitate Contab SQL, în ce privește rularea lui în Linux.